torsdag 11 december 2014

Tolka slöjdföremål

Tolka slöjdföremål

Bild 1

Jag ser ett traditionellt uttryck i den här cykeln. Det sättet man har använt tråden på gjorde man också för 100 år sedan och föremålet är alltså inte nyskapande. Den har ingen funktion på det sättet, utan är mer estetiskt tilltalande. Alltså är den ett konstföremål. De material man använt och på det sättet man jobbat med dem får föremålet att kännas gammaldags.

Som sagt, det sättet man använt materialet på får föremålet att kännas gammaldags. Man har inte lindat helt perfekt, så det ger cykeln ett väldigt häftig uttryck och på något sätt får den att kännas mer personlig, vilket gör den ännu mer tilltalande.

Min idé skiljer sig mycket från den här. Jag har försökt att vara noggrann och om det är slarvigt eller ojämnt så har inte det varit med flit, utan det beror på min bristande skicklighet inom luffarslöjd. MIn idé har också ett funktionellt syfte, i och med det att det är ett fat/skål med skaft. Men den här cykeln har bara ett konstnärligt uttryck.

Jag tror att den här idén skulle kunna användas i Kimilili, eftersom att den inte behöver vara perfekt för att vara tilltalande, alltså blir den lättare att lära sig och göra. Det behövs inte heller så mycket material, bara ståltråd och trä, och det ser nästan snyggare ut när det är lite slitet. Men eftersom den inte har någon direkt funktion mer än att vara en prydnad tror jag inte att den kommer sälja så bra. När man inte har så gott om pengar vill man nog inte köpa någonting som bara ser fint ut, så där brister den här idén lite.

Bild 4

Den här skålen har ett traditionellt uttryck. Jag ser inget nyskapande i varken vad för material man har jobbat med och hur man har jobbat med det. Men eftersom det här är en skål har den en funktionellt uttryck och är inte ett konstföremål. Det här är ett väldigt klassikt föremål i luffarslöjden och man har inte direkt gjort något nyskapande.

På sättet man jobbat med det här föremålet får det ett väldigt klassiskt och traditionellt uttryck. Den ser väldigt grundläggande ut, men inte simpel utan mer elegant. Jag tycker att den är väldigt häftig, för att den är tilltalande trots att den är så grundläggande.

Min idé är mer lik den här skålen än var den var lik cykeln. Trots att min idé har ett skaft har båda idéer en skål och alltså en funktion. Jag har också försökt att jobba traditionellt, men inte riktigt på den här nivån. Jag har ändå varit lite mer nyskapande och använt mig av flera material och färger. Något som den här idén inte har.

Jag tror faktiskt att det skulle vara en utmärkt idé att tillverka den  här skålen i Kimilili. Den är enkel att göra och den behöver inte vara lika elegant som den på bilden för att ha en funktion. Det behövs inte mycket material för att tillverka den här produkten, och eftersom det bara används ett material underlättar det. Men det är främst för att den har en så bra funktion som den passar att tillverka där. Man kan både använda den för att transportera olika saker eller bara förvara dom i skålen.

måndag 8 december 2014

Experimentet

Experimentet

När jag skulle svarva biten till mitt skaft visste jag inte riktigt vilket material jag skulle använda. Vilken färg det skulle ha, hårt eller mjukt osv. Andreas tipsade om att börja med en provbit av ett billigt material, så att jag kunde testa  hur det gick att svarva utan att slösa onödigt på resurserna. Så jag började svarva och jag märkte direkt att jag skulle behöva ett mjukt material till mitt arbete. Sen tyckte jag rent estetiskt att ett ljust träslag skulle passa, men det är ju såklart en smaksak. Så jag valde att svarva i lind, för det är ett mjukt och ljust träslag som också är billigt. Mitt experiment resulterade i att jag fick ett passande material både praktiskt och estetiskt. Nu har jag också kunskap om det här, som jag kan använda i framtiden för att spara tid och energi.

Mitt sätt att angripa uppgiften

Hur angriper jag uppgiften?

Jag valde att göra ett traditionellt föremål. Jag fick en hel del inspiration från ett exempel som Andreas hade i slöjden. Eftersom jag aldrig ägnat mig åt luffarslöjd innan ville jag inte bli överambitiös när jag kom på idén, och sedan inte lyckas fullborda den. Jag tyckte det var bättre om jag istället tog ett föremål som gjorts innan och som är relativt enkel. Då behöver jag inte ägna lika mycket tid åt att lösa problem, utan kan göra mitt föremål så noggrant som möjligt. 

Jag hoppas att jag kan göra klart mitt föremål innan terminens slut, samt att den blir välgjord och ganska snygg. Jag vill också kunna lösa eventuella problem som kommer dyka upp på vägen. 

När jag kom på idé gjorde jag kanske inte som borde göra. När vi fick se olika exempel på vad man kunde göra börja jag redan då tänka ut vad jag skulle göra, När vi gjorde provbitarna testade jag olika som man kanske kunde ha med. Sen kom jag på idén att ha ett spiralformat skaft i trä och jag gillade den idén mycket så jag försökte komma på någonting utifrån det. Jag skissade lite på andra saker jag hade funderat på, men ingen kändes riktigt lika bra. Det var bland annat några konstföremål, men jag tyckte att den traditionella var bättre, för då har föremålet också ett syfte.