torsdag 12 december 2013

Olika verktyg

Olika verktyg i slöjden

Slöjdkniv

  • Det här är verktyget är bland de vanligaste slöjdverktygen. Den används för att med hjälp av olika tekniker tälja ut och formgiva ett föremål i trä. Jag använde den med de 4 grundteknikerna jag har skrivit om förut.

Karvsnittskniv

  • Kniven används för att skära ut karvsnitt, (som kanske märks på namnet). Tack vare det lilla bladet ger den mycket svängrum och kontroll. Jag använde den som min slöjdlärare visade, fast jag fick öva ett tag.

Schablonkniv

  • Den här kniven är speciellt gjord för att kunna användas på smala och trånga ställen. Det lilla och smala bladet gör det möjligt. Jag använde den på smörkniven där jag hade för lite plats för att komma åt med slöjdkniven.

Getfot

Det här verktyget är ett bildhuggarjärn. Det kan användas för att skära ut V-formade skåror och bokstäver och även de enklare karvsnitten. Jag använde knappt den här då jag höll mig för det mesta till karvsnittskniven.


onsdag 11 december 2013

Konstnärssymbolen

Konstnärssymbolen

När jag gjorde min symbol testade jag olika stilar och positionerade bokstäverna på lite olika sätt. Jag prövade olika tekniker tills jag kände att jag var nöjd. Sen valde jag ut de 3 snyggaste och försökte förbättra dem ytterligare. När jag var nöjd med det frågade jag 2 kompisar vilken de tyckte var snyggast. Jag valde ut en av dem och började sen göra karvsnittet. Jag blev nöjd med det för det ser relativt enkelt ut men ändå välgjort.

lördag 30 november 2013

Sök inspiration

Krympburkar

Här är de två bilderna jag hittade:
 

Jag tyckte om burkarna, på den första bilden blev jag väldigt imponerad av karvsnittet vilket lyfte hela burkens utseende samt detaljerna på den.
Den andra bilden hade ett väldigt häftigt karvsnitt i form av ett träd, locket var riktigt coolt också.
Mitt mål med min krympburk är att nån ska se den och tycka: "wow, en sån vill jag göra". Jag vet inte om det kommer hända med min första krympburk men om jag skulle göra fler och mer detaljerade så kanske.

Krigaren

Krigare

När man har ett mål och vill komma dit måste man vara en bra krigare, det spelar ingen roll vad målet är. En krigare ger aldrig upp och när han stöter på problem så hittar han lösningar för att ta sig förbi hindret. Jag tycker att jag är en hyfsad krigare vad gäller slöjden. När vi tillverkade smörknivar gjorde jag flera provbitar för att se vart jag behövde vara extra försiktig eller var tvungen att använda mig av en särskild teknik. Nu när vi håller på med krympburkarna har jag lärt mig en del knep som gör det lättare och så har jag också bett kompisar om tips och råd när jag inte riktigt vet själv.

Materialkunskap

Materialkunskap

I slöjden använder vi oss av olika material. Men hur vet man när man ska använda vad? Ta till exempel lövträd och barrträd. Jag vet inte så mycket om det, men årsringarna skiljer sig ganska mycket åt vad gäller barrträd respektive lövträd. Årsringarna blir av att träden växer. På sommaren växer träden mycket och då blir årsringarna breda och inte så kompakta. Men på vintern när trädet knappt växer något blir ringarna mörkare och kompaktare. På lövträd är inte årsringarna så tydliga och det är mycket lättare att skära i, vilket gör det till ett bra material att tälja i. Barrträd å andra sidan är ringarna tydliga på, så det är ojämnt att tälja i men barrträd har andra bra egenskaper. Gran är lätt och böjligt och används till att bygga hus och göra möbler. Furu är fullt av hatch och isolerar bra så det används till golv och även möbler. Sen har vi ene, som luktar väldigt gott och är relativt enkelt att skära i och därför används mycket inom slöjden.

tisdag 24 september 2013

Jag kan

Kan jag?
 På slöjden håller vi just nu på att tälja. Vi har lärt oss 4 sätt att bearbeta en "träbit" för att få den till den formen vill vill ha. Det första och enklaste sättet kallades för "Scout-greppet". Jag kände igen det sen tidigare då jag faktiskt gått på Scout i massor av år. Så jag kände att jag behärskade det sättet för att jag hade utövat det många gånger och under en lång tid. Men de andra sätten då? Jo,de hade jag aldrig använt förut och det var rätt så ovant i början, men ju fler gånger jag använde dem desto bättre och säkrare blev jag. Jag 
tror att jag är en sån person som tycker att jag kan något när jag gjort det tillräckligt många gånger. Ibland kan jag även vara personen som tror att jag kan det för att det känns enkelt, men oftast inte är det.

måndag 9 september 2013

Varför slöjd?

Jag tror att man har nytta av att lära sig om slöjd och hantverk i skolan. Man lär sig ju använda olika maskiner,vilket man har nytta av om man så bara ska såga till en bokhylla eller om man ska bygga ut sitt blivande drömhus. Även om man inte kommer att använda alla färdigheter man lär sig i slöjd varje dag, så kommer man ändå ha nytta av det förr eller senare i livet.